img

Защо се хвърля кръста на Йордановден?

/
/
/
204 Views

Следващата седмица отбелязваме един от най-големите християнски празници – Богоявление или познат още като Йордановден. По стара традиция той се отбелязва с хвърлянето на кръст във вода – този, който го извади ще има много здраве и късмет през годината. Той обикаля с кръста и всички го даряват.

Но каква е причината или по-скоро легендата, поради която се хвърля кръста именно на Йордановден? Според библейската легенда на Богоявление Исус Христос е бил покръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден е прието да се извършва освещаване на водата.

Ако кръста замръзне това предвещава здраве и голям берекет.

На този ден празнуват още хората, които носят имената Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Мъжко хоро в Калофер

Една от най-големите атракции у нас е мъжкото хоро в Калофер. Всяка година на този ден  се играе мъжко хоро в студените води на Тунджа. Под звуците на гайди и тъпани се посреща сутринта и се отбелязва Йордановден.

Друга легенда гласи, че мъжкото хоро в Калофер се е появило по време на Османското робство, когато всяка година турците са вербували хайдушки чети срещу определена свобода – да се отърве от тях и същевременно да получи охрана през определени проходи. По този начин постъпили и с калоферската, като са им дали място за заселване без данъци. Със своето хоро пък, калоферчани са показвали на околните села своята мъжественост и са целели да им вземат страха.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
error: Не копирай! Създавай!